Gratis Proefles
Al zingend elkaar ontmoeten bij het Art4U International Choir
Datum
12 oktober 2023
Interview Eindhovens Dagblad met dirigenten Femke Schmitz & Wilko Brouwers | door Ad Adriaans

Al zingend elkaar ontmoeten bij het Art4U International Choir

Interview-Femke-Wilko.jpgArtikel uit het Eindhovens Dagblad > | Verschenen donderdag 12 oktober 2023 | Ad Adriaans - Cultuur
Foto Charlotte Verhagen / DCI Media


Al zingend elkaar ontmoeten bij het Art4U International Choir


VELDHOVEN - Zingen in een koor met zangers van over de hele wereld. Dat kan binnenkort in twee op te richten koren bij muziekschool Art4U in Veldhoven. Er starten volgende maand een klassiek koor en een lichte muziekkoor.

Het initiatief voor het op te richten Art4U International Choir komt van zangdocente Femke Schmitz en dirigent/componist Wilko Brouwers. Schmitz, woonachting in Meerhoven, ziet regelmatig internationals die samen dingen ondernemen. ,,Dat riep bij mij de vraag op: zou er ook een muzikale ontmoetingsplek mogelijk zijn voor hen? Ik opperde het idee bij het management van Art4U en dat stond er wel voor open.”

Zoveel mogelijk diversiteit

Ook Brouwers ziet veel internationals om zich heen, maar hij treft ze vooralsnog niet in korenland. Samen gaan ze zich inzetten om een klassiek en een lichte muziekkoor samen te stellen. Brouwers: ,,Ik hou van koren waarin de maatschappij breed vertegenwoordigd is. We willen kijken wat er voor vocaal talent rondloopt binnen de internationals. We willen er ook Nederlanders bij die het een uitdaging vinden om met internationals samen te zingen. We streven naar groepen waarin zoveel mogelijk diversiteit zit.”

Schmitz neemt het lichte muziekkoor voor haar rekening. ,,We gaan populaire nummers zingen uit allerlei genres. We starten in principe Engelstalig, maar ook zingen in een andere taal sluit ik niet uit. We zingen altijd met begeleiding op de piano. Bij optredens kan dat ook een combo zijn. Er is op de muziekschool daarvoor voldoende muzikaal talent voorhanden.”

Het klassieke koor houdt het voornamelijk bij a capella zang. ,,Om aan dit koor mee te doen, is zangervaring een pre. De deelnemer moet muziek kunnen lezen en een kleine auditie doen”, legt Brouwers uit.

Voertaal Engels

De voertaal tijdens de repetities is Engels. De initiatiefnemers staan een fijne werksfeer voor. ,,We willen hier een plek creëren waar mensen samen kwalitatief goede muziek maken. We willen samen ergens naar toe werken en de deelnemers de gelegenheid bieden een nieuwe sociale kring op te bouwen. De gezelligheid rondom het koor zal het muzikale zeker ten goede komen”, verwacht Schmitz.Het koor moet een plek worden waar internatio­nals en Nederlan­ders elkaar kunnen vinden

Femke Schmitz, zangdocent

De zangdocente weet dat veel internationals op zoek zijn naar manieren om te integreren. ,,Daarom hopen we ook op Nederlanders in beide koren. We willen een weerspiegeling van de samenleving zijn. Het koor moet een plek worden waar internationals en Nederlanders elkaar kunnen vinden. Gaandeweg zullen er vanzelf verbindingen ontstaan.”

Scholing

Afhankelijk van de behoefte, biedt het tweetal ook een scholingsaanbod aan voor mensen met nul of minimale ervaring. Zo willen de initiatiefnemers iedereen de kans bieden te gaan zingen. De repetities vinden in Art4U plaats. Het klassieke koor start op woensdag 1 november. Er wordt wekelijks gerepeteerd van 20.00 tot 22.15 uur. Het lichte muziekkoor repeteert tweewekelijks, te beginnen op zondag 5 november van 11.00 tot 13.15 uur.
Inmiddels zijn voor beide koren de eerste aanmeldingen al binnen. Op de website van Art4U is in het Nederlands en in het Engels meer informatie over het op te richten Art4U International Choir te vinden. Belangstellenden vanaf achttien jaar kunnen zich er ook inschrijven.