Gratis Proefles

Cursussen

Art4U International Choir (NL)
Vanaf 18 jaar

Engels >

Lijkt het jou ook geweldig om te zingen in een enthousiast koor met goede zangers van over de hele wereld? Ervaar eenheid in diversiteit door middel van koormuziek uit alle windstreken en van alle tijden. Meld je aan en zing mee in het 'Art4U International Choir'! Voor de ervaren zanger, de beginnende zanger en de nieuwsgierige zanger.

Zing mee in het 'Art4U International Choir' !

Er is geen beter middel dan muziek om in contact te komen met elkaar zonder dat taal een barrière vormt. Voor iedere zanger zijn de noten en de tekst immers hetzelfde. Samen bezig zijn met een gezamenlijk muzikaal doel verbindt op een manier die verder gaat dan de dagelijkse dingen; de beleving van de muziek en de gedeelde interesses openen tal van mogelijkheden om met elkaar in gesprek te komen en te ontdekken welke eenheid er schuilt in diversiteit. Stap letterlijk over grenzen en ervaar het zingen in een internationaal koorgezelschap!

Eén koor twee mogelijkheden: klassiek & lichte muziek

Het Art4U International Choir biedt meerdere genres: een klassiek koor en een lichte muziek koor. Dit biedt tal van mogelijkheden voor gezamenlijke optredens en cross-overprojecten.
Het klassieke koor zal onder leiding staan van dirigent Wilko Brouwers. Het lichte muziek koor zal onder leiding staan van dirigent Femke Schmitz.

Maak kennis met de dirigenten

Wilko Brouwers
 
Femke Schmitz
Wilko_web.png   Femke_web-1.png
 - dirigent klassiek koor -    - dirigent lichte muziek koor -


"Mijn naam is Wilko Brouwers en ik ben koordirigent en componist, geboren in 1957 in Waalre. Ik heb gestudeerd aan de conservatoria in Utrecht, Arnhem en Budapest en heb de Master Koordirectie behaald.

Klassieke (wat dat woord dan ook mag betekenen) koormuziek combineert mijn liefde voor taal, muziek en de menselijke stem, die ik beschouw als een instrument van iemands ziel. Voor mij is de hoogst haalbare ervaring muziek te maken en er volledig in op te gaan/mee één te zijn. Perfectie is niet het doel. Intensiteit en expressie wel.

In mijn huidige dagelijkse leven, combineer ik componeren en het dirigeren van koren met het geven van privélessen aan leerlingen en groepen. Op mijn website > noem ik mijzelf een initiator, omdat ik er van houd om nieuwe dingen te beginnen net zo zeer als bestaande dingen in nieuwe banen te leiden.

Tijdens mijn werk met koren, blijkt het dat men mijn speelse en creatieve benadering, mijn aandacht voor details binnenin het verhaal van de compositie en mijn zorg voor de (zang)stem op prijsstelt.

Ik houd van groepen (koren) waarin verschillende leeftijden, nationaliteiten en achtergronden zijn verenigd, omdat ik dat beschouw als de meest natuurlijke en gezonde omgeving.

Ik ben geïnspireerd door 'Ubuntu', de Afrikaanse filosofie van verbondenheid. Een verbondenheid waarin iedereen zichzelf kan zijn en tegelijkertijd het plezier en de kracht van verbondenheid kan ervaren."

 

"Mijn naam is Femke Schmitz en ik ben koordirigent, vocalcoach en jazz zangeres, geboren in 1999 in Eindhoven. Ik heb de cursus 'MusicAllFactory' gevolgd (Factorium Tilburg), de Meisner Toneelacademie gevolgd (’s Hertogenbosch) en ik heb de Bachelor Lichte Muziek Zang en de Master of Music Jazz Vocals (Fontys Tilburg) behaald.

Ik ben echt een pop- en jazz zangeres met een passie voor het zingen met bigbands, zangtechniek, arrangeren, het schrijven van eigen liedjes, dirigeren én lesgeven zoals je kunt lezen op mijn website >.

Het allerleukste aan werken met koren vind ik dat je altijd een gedeelde passie hebt met de koorleden; namelijk zingen! Ik vind het belangrijk dat iedere zanger zich op zijn/haar/hun gemak voelt en vooral heel veel plezier beleeft aan het muziek maken.
De repetities kunnen we helemaal naar het niveau en de wensen van het koor invullen om zo samen weer net dat stukje verder te komen. Zo kunnen we bijvoorbeeld werken aan podiumpresentatie, liedinterpretatie, muziektheorie of dat éne moeilijke loopje in dat leuke liedje!

Verder vind ik het belangrijk dat iedereen zijn/haar/hun stem op een gezonde manier leert gebruiken. Daarom probeer ik altijd zangtechniek op een speelse manier in mijn repetitie te verwerken. Het mooiste aan dirigent zijn, vind ik het moment waarop het zingen van de noten zich ontwikkelt tot het maken van muziek. Ineens zijn de koorleden dan zichtbaar een verhaal aan het vertellen en weten ze zichzelf, het publiek en mij te raken met hun zang. Dát vind ik prachtig.”

 
Heb je vragen over de opzet van het koor, audities, repertoire etc. stuur dan een mail aan de dirigent:
Wilko Brouwers >   Femke Schmitz >

Wanneer kun je beginnen?

Het Art4U International Choir is er – zoals de naam al zegt – voor koorzangers van alle nationaliteiten (dus ook de Nederlandse!). Houd je ervan om in een internationale omgeving te zingen en lijkt het je leuk om samen met jouw (internationale) vriend, collega of buur deel te nemen aan de vrijetijdsbesteding nr 1 van Nederland ? Tijdens de repetities is de voertaal Engels, maar in de pauze is er alle ruimte om zangers de typische Nederlandse koffiepraat bij te brengen en/of te oefenen. Daarnaast streven we naar een mix van alle leeftijden grofweg van 18 t/m 68 jaar.

Eerste repetitie ter kennismaking

Omdat het fijn is om eerst kennis te maken met de groep en met de dirigenten en hun werkwijze, geldt voor beide koren dat je de eerste  repetitie vrijblijvend bij kunt wonen. Pas daarna wordt naar rato het cursusgeld geïnd.

  • De repetities van het klassieke koor repeteert op woensdagen, wekelijks van 20.15 – 22.15 uur in lokaal 106, 210 of de SIMACzaal van muziekschool Art4U in Veldhoven. De repetitiedata voor het najaar 2024 zijn; 4, 11 en 18 sept; 2 en 30 okt; 6, 13, 20 en 27 nov; 4, 11 en 18 dec.
  • Het lichte muziekkoor start cursusjaar 24/25 op zondag 1 september, twee-wekelijks van 10.30 – 12.30 uur in de Rabozaal van muziekschool Art4U in Veldhoven. Download het repetitie schema >
Klassiek koor

Voor deelname aan het klassieke koor wordt zangervaring en het kunnen lezen van bladmuziek gevraagd. Je kunt instappen na een korte, geslaagde stemtest. Vóór aanvang van de repetities ontvang je hiervoor een uitnodiging. Je krijgt dan de bladmuziek van een korte melodie toegestuurd om thuis voor te bereiden. Geef bij inschrijving aan voor welke stem (hoog, midden of laag) je de stemtest wilt doen. Tijdens de stemtest wordt je gevraagd om de melodie voor te zingen en wordt er onder andere geluisterd naar ritme, intonatie en dictie.

Lichte muziekkoor

Voor het lichte muziekkoor is geen instapniveau vereist. Het repertoire wordt gearrangeerd op basis van het niveau van de zangers en tijdens de repetities wordt extra aandacht besteed aan het je eigen maken van de muziek, goed stemgebruik en homogeniteit in de koorklank. Om een indicatie te krijgen van de samenstelling, vragen we je om bij ‘opmerkingen’ aan te geven of je al zangervaring hebt en zo ja welke stem (sopraan, alt, tenor, bas).

Binnen beide koren bestaat er uiteraard de mogelijkheid om te groeien op vocaal en muzikaal gebied!

Sing-a-song

Wie graag mee zou doen in één van beide koorgroepen, maar nog helemaal geen zang- en/of koorervaring heeft, kan zich inschrijven voor "Sing-a-Song", een scholingscursus, waarin we ons best gaan doen jou zo snel mogelijk klaar te stomen voor deelname aan één van beide koorgroepen. We zijn blij te kunnen mededelen dat een eerste groep zal starten aan het begin van 2024! Het zal een cursus van vijf weken betreffen. Meer informatie over dag en tijd en wat er de cursus aan bod komt, zal spoedig bekend gemaakt worden.

Repertoire & programma

Het repertoire

Het repertoire van het klassieke koor zal bestaan uit werken uit alles wat de klassieke muziek te bieden heeft, van Renaissance en Barok tot Romantiek en Hedendaags.
Het repertoire van het lichte muziek koor zal ook bestaan uit alle denkbare stijlen uit dit genre: jazz, pop, soul, disco, Bollywood.

Voor beide koren geldt: Heb je zelf een leuke, mooie of ontroerende suggestie voor repertoire? Laat het vooral aan de dirigenten weten! Zeker als het gaat om internationale componisten en/of artiesten, de beste ingrediënten voor een verrassend concertprogramma.

Programma klassiek koor: I AM THE VOICE OF THE WIND

Het eerste concertprogramma zal ‘I AM THE VOICE OF THE WIND’ heten en zal bestaan uit moderne composities door o.a. :

  • Gabriel Jackson (I am the voice of the wind)
  • Vytautas Miskinis (If the day is done)
  • Veljo Tormis (Tower bell in my village)
  • en anderen!


I am the voice of the wind | Gabriel Jackson: The Vasari Singers o.l.v. Jeremy Backhouse, m.m.v. Jocelyn Coe (sopraan), Daniel Burges (Tenor)

Programma lichte muziek koor:

Wordt bekend gemaakt in september!

Gedurende het seizoen gaan we ook werken aan scholingsmogelijkheden (koorscholing en stemvorming) en zoeken we de interactie met de vele bestaande koren van Veldhoven.

Bladmuziek en oefenmateriaal

Zodra de repetities van start gaan, zal de bladmuziek beschikbaar worden gesteld. Ter ondersteuning wordt er ook oefenmateriaal beschikbaar gesteld in de vorm van MIDI’s en/of MP3’s. Beide zul je via een login op deze pagina kunnen downloaden en gebruiken.

Wat kost het?

+Art4U International Choir - Pop

incl. BTW
149,-
Excl. BTW
123,-
Docent(en)
Femke Schmitz
Locatie
Art4U Veldhoven
Lesdag
Zondag (10:30 - 12:30 uur)

+Art4U International Choir - Klassiek; 13 repetities najaar 2024

incl. BTW
110,-
Docent(en)
Wilko Brouwers
Locatie
Art4U Veldhoven
Lesdag
Woensdag (20:00 - 22:15 uur)

+Art4U International Choir - Sing-a-Song korte cursus 5 weken

incl. BTW
75,-
Excl. BTW
62,-
Docent(en)
Femke Schmitz, Wilko Brouwers
Locatie
Art4U Veldhoven
Lesdag
Nog niet bekend