Gratis Proefles

Instrumentenbendes in de klas: drie voorbeelden

In 2018 heeft op basisschool Dick Bruna de eerste “Strijkersbende” van zich laten horen. 28 leerlingen uit groep 5 hebben op een (drie-kwart of halve) viool of (halve) cello vol overgave muziek gemaakt onder leiding van onze viooldocente Kim de Beer en cellodocente Marjan van Randeraat. Het instrumentarium voor deze strijkersklas was gehuurd bij een plaatselijke vioolbouwer. De kosten van deze huur waren wel dusdanig hoog dat we voor in de toekomst op een andere manier strijkinstrumenten moeten organiseren.

Basisschool het Palet in Hapert was één van de deelnemers aan de Muziekimpuls. Naast Art4U was ook harmonie “Kunst Adelt” samenwerkende partij. Met veel enthousiasme en een fantastische ondersteuning van deze harmonie zijn we in 2017 in de groepen 5 en 6 onder de bezielende leiding van onze docent Pieter van den Broek gestart met een blaasbende en een percussiebende in de klas met een buitenschools vervolg bij de harmonie. Op dat moment had de harmonie geen beginnersorkest en er was nauwelijks jonge aanwas van muzikanten.
Drie muziekimpuls-jaren en evenzoveel blaas- en percussiebendes op school hebben geresulteerd in heel veel Muziek in de klas en daar buiten: Harmonie Kunst Adelt heeft weer een beginnersorkest van 22 jonge muzikanten! Zij hebben met succes mee gedaan aan de “Lang leve de Muziek”-wedstrijd. Zij zijn de winnaars van de provincie Brabant en mochten daarom deelnemen aan de landelijke “Lang leve de Muziek”- wedstrijd!
Hier is de inzending van basisschool het Palet te zien: Klik hier voor de video (vanaf 00:52)

Behalve het spelen op een blaasinstrument of het slagwerk heeft het Palet ook succesvol een “Toetsenbende” gevolgd van onze docenten Niels Tiebosch en Sandor Stürbl. Het eindresultaat was onder andere een spannende vertolking van het lied “Villa Volta” uit de gelijknamige Efteling-attractie.