Gratis Proefles
Kinderen swingen als een kangoeroe
Datum
31 mei 2024
Kinderen uit groepen 4 laten horen wat ze het afgelopen jaar hebben geleerd tijdens de muzieklessen vanuit Art4U (foto DCI Media)

Kinderen swingen als een kangoeroe

Auteur: Ad Adriaans ( gepubliceerd in het Eindhovens Dagblad op 30 mei 2024)

Gekleed in een chic colbertje loopt Castor Weemers (8) maandagavond met zijn ouders naar Theater de Schalm. Het theater is bekend terrein voor de leerling van de Dick Brunaschool. ,,Ik ben al vaker in De Schalm geweest om een voorstelling te bekijken. Nu zal ik voor het eerst zelf op het podium staan. We hebben al een rondleiding gehad en het is een groot podium. "Elke maandag kreeg hij met groep 4 muziekles van Niels van Art4U. Deze avondlaat hij samen met andere kinderen zien wat ze geleerd hebben. ,,We gaan hetlied Ai Ai Olga zingen en op het klokkenspel spelen we The world's smallestviolin."

Het Art4U-Brede School Muziekfestival is een samenwerking tussen BredeSchool Veldhoven en muziekschool Art4U. De groepen 1 en 2 krijgen om deweek les met ritme-instrumenten. In groep 3 wordt het percussie-instrument boomwhacker geïntroduceerd engroep 4 maakt kennis met het klokkenspel. De muzieklessen worden onder enbuiten schooltijd gegeven door gastdocenten van Art4U Kunsteducatie. Zij krijgen daarbij ondersteuning van leden van plaatselijke muziekkorpsen. Zo wordt de drempel lager om later eventueel lid te worden van een muziekkorps.

Leerlingen uit de groepen 4 tonen deze week in drie avondprogramma's wat zijonder schooltijd hebben geleerd in combinatie met meerdere buitenschoolseactiviteiten, zoals een blazersbende en ukelelebende. ,,In groep 4 worden de leerlingen klaargestoomd om een instrument te gaanbespelen. Vanaf groep 5 gaan ze daarmee kennismaken", legt Art4Uzangdocente Eva van der Kraan uit aan een volle zaal voordat het spektakellosbarst. Dat spektakel begint met een opwarmertje waarbij alle kinderen tegelijk op hetpodium staan. Onder leiding van enkele Art4U-docenten draaien en springen de kinderen ophet nummer 'Swingen als een kangoeroe'. In de zaal gaan mobieltjes de lucht inwant een optreden in een vol theater moet worden vastgelegd. Ouders,broertjes en zusjes genieten van de voorstelling en belonen elk optreden meteen warm applaus.

Kaj Hellebrand (12) is met zijn vader aanwezig om naar het optreden van zusen dochter Keet (8) te kijken. Kaj weet nog dat hij zelf als achtjarige meedeed. ,,Ik vond het heel spannend, maar het was wel keileuk." Keet had geen enkele last van zenuwen. ,,Ik dans al meer dan een jaar bij DéDéDance en heb al eens in De Schalm opgetreden." Ze heeft al een idee wat ze nuwil gaan doen. ,,Het lijkt me leuk om gitaar te gaan spelen."

Ot Ottenheim, cultuurcoach bij Brede School Veldhoven, kijkt met genoegenterug op de eerste avond. ,,Het was een georganiseerde chaos achter decoulissen. Maar dankzij hulpouders en het personeel van De Schalm is hetallemaal goed gekomen."

Castor vond het bespelen van het klokkenspel het leukst. Straks is het tijd omkennis te gaan maken met een ander instrument. ,,Mijn broer en zus zitten oppianoles bij Art4U. Ik zit te denken om te gaan drummen." Dat vangt zijn vaderop. ,,Daar moeten we het nog even over hebben", zegt deze met een lach.