Gratis Proefles
Welkom aan Harmonie Sub Umbra en de Alexanderband bij Art4U
Datum
13 juni 2023
De inkt is net droog, de Alexanderband en Sub Umbra nemen hun intrek bij Art4U in Veldhoven: ‘Het geluid is er fantastisch’

Welkom aan Harmonie Sub Umbra en de Alexanderband bij Art4U

Foto-artikel-ED_Sub-Umbra-Alexanderband_.jpg

Artikel uit het Eindhovens Dagblad | Verschenen dinsdag 13 juni 2023| correspondent Ad Adriaans Veldhoven | foto Charlotte Verhagen/DCI Media

De handtekeningen zijn afgelopen week gezet. Harmonie Sub Umbra en de Alexanderband nemen als nieuwe huurders hun intrek in muziekschool Art4U.


De laatste keer dat de Alexanderband in de Sint Jan de Doperkerk kon repeteren was op 19 april. Omdat de kerk een andere bestemming krijgt, moest voorzitter Wilbert Reuter op zoek naar een andere thuisbasis voor de band waarin zo'n 35 mensen met een verstandelijke beperking spelen.,,Om een nieuwe ruimte te vinden, hebben we een tocht langs 23 locatiesin Veldhoven gemaakt. De meeste hadden wel ruimte om te repeteren, maar geen plaats voor de opslag van onze instrumenten."
Via harmonie Sub Umbra kwam de tip om eens met Art4U te gaan praten. Maar ook de muziekschool had in eerste instantie geen opslagruimte omdat harmonie Sub Umbra al zou komen. ,,Ook in de muziekschool is ruimte een uitdaging", zegt directeur Erik Caris. ,,We zijn nu bezig om voor de opslag extra ruimte vrij te maken."
Een flinke puzzel volgens Caris, maar de directeur is blij met de komst van de Alexanderband. ,,Die hoort bij de muziekschool. Vanaf het eerstemoment dat ze hier repeteren, is het één groot feest."

Alexanderband met alle leden en vrijwilligers - mei 2023 | foto Art4U
Alexanderband-mei_foto-Art4U.jpgDe bijzondere band repeteert al sinds
10 mei elke woensdagmiddag in de muziekschool. De zaal is gemaakt voor akoestische muziek en dat merken degenen die er repeteren.
Reuter: ,,Iedereen is enthousiast.
Onze leden zaten te springen
om hier te gaan repeteren.
Het geluid is er fantastisch. We hopen hier dan ook nog heel lang te zitten."
Harmonie Sub Umbra zit met haar 110 leden al 33 jaar in Ontmoetingscentrum de Ligt. Het korps is er uit zijn jasje gegroeid, zegt voorzitterFrans Heutinck. ,,We hebben eerder al eens extra repetities gehouden in Art4U,
dus we kennen de zaal al. Daarom hebben we de keuze voor de muziekschool gemaakt."

De komst van de nieuwe huurders sluit mooi aan bij het streven van de muziekschool om haar maatschappelijke relevantie te vergroten, stelt Art4U-voorzitter Peter Smetsers. ,,De bedrijvigheid in dit gebouw is veel groter dan veel mensen denken. In het pand zit al enkele jaren een buitenschoolse opvang en een schilderclub. We zijn blij met de komst van de Alexanderband en met Sub Umbra hebben we constructieve gesprekken gevoerd. We bieden hier een goede ruimte om ook vernieuwend bezig te zijn op muziekgebied."

Harmonie Sub Umbra tijdens het Vriendenconcert - maart 2023 | foto Gert Verhagen
Sub-Umbra_Vriendencconcert_Gert-Verhagen_web.jpgEn dat sluit weer mooi aan bij het jongste initiatief van Sub Umbra. Heutinck: ,,We willen ons ook voor de jeugd goed positioneren voor de toekomst. We zien veel internationals die een instrument bespelen en daarmee nergens terechtkunnen. We gaan nu samenspel organiseren voor leerlingen op viool, cello, contrabas en harp." Sub Umbra neemt met ingang van september haar intrek in de muziekschool. Heutinck: ,,We hebben in de loop van de jaren een groot instrumentarium en muziekbibliotheek verzameld. In de vakantieperiode gaan we dat selecteren en vervolgens overhuizen."
Alle partijen zien de voordelen van kruisbestuiving zodra ze samen in een pand zitten.
Caris: ,,Er zijn korte lijnen met de docenten hier. Je zoekt elkaar sneller op om samen dingen te ondernemen."


Namens Art4U Kunsteducatie heten wij jullie beide - Alexanderband en Harmonie Sub Umbra - van harte welkom!