Gratis Proefles
Art4U Band Irenic op Welons Festival
Datum
21 juni 2023
'Vriendengroep maakt samen muziek' | Interview door Ad Adriaans

Art4U Band Irenic op Welons Festival

Irenic-op-Welons-Festival_-foto-Bert-Jansen-kopieren.jpg
Artikel uit het Veldhovens Weekblad > | Verschenen woensdag 21 juni 2023| Ad Adriaans - Cultuur | foto Bert Jansen


Vriendengroep maakt samen muziek

De band Irenic bestaat nog geen 3 jaar, maar ze heeft al een aantal eigen nummers op het repertoire.
Wie de jonge talentvolle muzikanten uit Veldhoven en Wintelre wil zien en horen, moet woensdag 28 juni in Café Cobbus zijn.

VELDHOVEN - Op 28 juni vindt voor de 2e keer dit jaar de Band Night van muziekschool Art4U plaats.
In het muziekcafé aan de Dorpstraat presenteren zich vanaf 20.00 uur 5 bands.
De 4 bandleden van Irenic spelen nu bijna 3 jaar samen. Elke dinsdag van de week repeteren ze bij Art4U waarbij ze gecoached worden door Rolf Verbaant. Op zaterdagmiddag pluggen ze hun instrumenten in de apparatuur die staat opgesteld in Wintelre bij drummer Gijs Heuveling (15).
“We spelen in de garage. Gelukkig krijgen we geen klachten van de buren.”
Met bassist Martijn van Oers (18) maakt hij deel uit van de ritmesectie van de band. “Op de middelbare school mocht ik een gitaar en basgitaar uitproberen. Ik vond de basgitaar gaaf, maar deed er nog niets mee.
Een tante van mijn moeder had er een liggen en die mocht ik gratis hebben. Daarop speel ik nog steeds”, vertelt de Veldhovenaar.

Opbouwen

Mette Mulder (16) speelt leadgitaar en verzorgt de 2e stem. De Veldhovens is door haar ouders gestimuleerd om een instrument te gaan bespelen. “Omdat ik Ilse de Lange leuk vind, koos ik voor de akoestische gitaar.
Sinds ik in de band zit, speel ik elektrisch.”
De rockband is druk met het opbouwen van een eigen repertoire. “Zover zijn we helaas nog niet, dus spelen we nu een mix van eigen nummers en covers”, legt zangeres en slaggitarist Renée Segaar (17) uit. Net als de andere 3 leden heeft ze ook privéles bij Art4U.
“Sinds 4 jaar krijg ik zangles op de muziekschool.”
De Veldhovense neemt de teksten van de eigen nummers voor haar rekening. “Ik luister heel veel naar muziek. Dat inspireert. Daarnaast heb ik een lijst van onderwerpen waarover ik zou willen schrijven. Van een onderwerp maak ik een mindmap die me houvast geeft voor de tekst.”
Voor het nieuwste nummer is de band nog op zoek naar een titel. Renée: “Het nummer gaat over al je zorgen achter je laten en doen wat je wil.” Drummer Gijs is het een zorg waarover het nummer gaat. “Dat maakt me niet zo veel uit. Als het maar lekker klinkt.”

Ziggodome

Het staat buiten kijf dat ze alle 4 van muziek houden, maar wel ieder op zijn eigen manier. Mette bijvoorbeeld houdt van BB King, Gijs is gecharmeerd van Led Zeppelin drummer John Bonham en Renée is fan van Ozzy Osbourne van Black Sabbath en Amy Winehouse. Mette: “We hebben allen een eigen smaak en toch komen we samen tot een mooi nummer. Dat is het fijne van deze band.”
Met inmiddels zo’n 20 optredens achter de rug hoopt de band ooit nog eens te schitteren in de Ziggodome. Martijn studeert aan het Rock City Institute in Eindhoven. “Ik wil graag professioneel muzikant worden.”

Naast Irenic presenteren zich op woensdag 28 juni ook de bands Marvelous, Goed Genoeg, Blue Night en Zit ‘R Dik In. Een avond vol live muziek bij podium verlichting. De toegang is gratis.

‘Sinds 4 jaar krijg ik zangles op de muziekschool’


Band Night #2

Nieuwe popbands 2023-2024
Poster-Band-Night.jpg
Kom luisteren naar onze 5 bands tijdens de Band Night #2 in Muziekcafé Cobbus, Dorpstraat 8, Veldhoven!

Zelf ook altijd al in een band willen spelen? In het nieuwe schooljaar willen we nieuwe popbands gaan formeren! Lees er alles over in onze cursus