Home >>  Cursussen >> - Instrumentale/vocale lessen >> Saxofoon September 2018

Saxofoon back to top »

September 2018

docent:
Rob Bruil, Willy Schmitz
start:
September 2018
Gemeente:
Veldhoven
Leslocatie:
Lessen in de gemeenten Bergeijk, Eersel en Veldhoven
Leeftijdsgroepen:
Kinderen, Jongeren, Volwassenen
Aantal Lessen:
36

Saxofoon: van een fluwelen sound tot een scheurijzer
De saxofoon is omstreeks 1840 uitgevonden door Adolph Sax. Op dit instrument kan je net zo zacht en mooi spelen als op een strijkinstrument, maar ook zo sterk als op een koperen blaasinstrument.

Wetenswaardigheden over het instrument
Blijkbaar weet iedereen dat saxofoon spelen leuk is, want het instrument is erg populair. Dat is eigenlijk niet zo vreemd want je kunt er allerlei soorten muziek mee spelen, jazz, pop, klassiek maar ook harmonie en fanfareorkesten gebruiken de saxofoon.

Samenspelmogelijkheden
Als je goed oefent kun je al snel ook buiten de les gaan samenspelen. Natuurlijk kun je ook gaan spelen bij een harmonie of fanfareorkest. Meestal begin je in een beginnersorkest en dan een leerlingenorkest. Daarnaast kun je naar een workshop om in een bandje te spelen, een bigband, of vorm je zelf misschien wel een duo met piano. Er zijn tal van mogelijkheden, w.o. het spelen in een saxofoonkwartet. In het saxofoonkwartet komt "de familie sax"bij elkaar, t.w.: de sopraan, de alt, de tenor en de baritonsax. Informeer bij je docent als je er zelf niet uitkomt.

Leeftijd
Vanaf ongeveer 9 of 10 jaar kun je altsaxofoon gaan spelen. Vanaf ongeveer 14 jaar, is het mogelijk om ook andere saxen te bespelen.Lesmateriaal:

De eerste 3 jaar (A-fase) staan in het teken van het verkrijgen van een goede basistechniek (embouchure, grepen, hulpgrepen, enz.). Daarna kan er specialisatie plaatsvinden. Voor volwassenen is de keuze van het lesmateriaal afhankelijk van de docent en de aanleg en interesse van de leerling. De voorkeur voor pop, jazz, klassiek of hafabra(harmonie en fanfare)-richting bepaalt mede de inhoud van de lessen.
Aanschaf instrument:

Als je voor het eerst saxofoon gaat spelen is het raadzaam om op een altsaxofoon te beginnen. Later kan dan eventueel de overstap worden gemaakt naar een ander type
Het is verstandig een eigen instrument zorgvuldig te kiezen in overleg met de docent. Een prima nieuwe beginners altsaxofoon kost ± € 1.000,-, een professioneel instrument ± € 3.000,-. Er zijn zeker ook goede tweedehands exemplaren te koop bij de vakhandel, waar het vaak ook mogelijk is om een instrument te huren.
Een zaak waarmee wij goede ervaringen hebben is de blaasinstrumentenspecialist.
Leden van de Veldhovense korpsen kunnen het instrument meestal lenen van de vereniging.
HAFA Informatie:

Veldhoven kent al van oudsher een viertal harmonieën en een showkorps. Muziekschool Veldhoven telt dan ook vele cursisten die uit deze vorm van amateuristische kunstbeoefening afkomstig zijn. Samen met de betreffende verenigingen draagt de muziekschool er zorg voor dat deze cursisten zo goed mogelijk worden opgeleid.
Inschrijving voor de hafa-opleiding loopt altijd via één van de Veldhovense korpsen.
De opleiding tot hafa-muzikant is erop gericht om goed te kunnen functioneren in het orkest van de vereniging waarvan je lid bent. Doe je de hafa-opleiding, dan maak je vóór elk praktisch examen een theorietoets. De theorie van het A-diploma komt aan bod in de lessen van AMV 3 en 4. Vandaar dat wij deze AMV-lessen nadrukkelijk aanbevelen aan de hafa-leerlingen. Ter voorbereiding op de theorietoets krijg je een aantal ondersteunende lessen aangeboden, waarvoor je enig huiswerk moet doen.Schrijf je in voor deze cursus