Home >>  Cursussen >> - Instrumentale/vocale lessen >> Trompet Augustus 2020

Trompet back to top »

Augustus 2020

docent:
Rianne Boone, Hans Broes
start:
Augustus 2020
Gemeente:
Bergeijk, Eersel, Veldhoven
Leslocatie:
Lessen in de gemeenten Bergeijk, Eersel en Veldhoven
Leeftijdsgroepen:
Kinderen, Jongeren, Volwassenen
Aantal Lessen:
36

De trompet: de koningin van de koperen blaasinstrumenten
De trompet behoort evenals de cornet en bugel tot de groep koperen blaasinstrumenten. De trompet is al heel oud. Bij bijna alle beschavingen komt het instrument voor. De trompet is niet meer weg te denken in bijna alle muziekstijlen: klassiek, jazz, pop en de lichte muziek. In harmonie- en fanfare-orkesten zijn de trompet en cornet toonaangevend.

Wetenswaardigheden over de trompet en het spelen ervan
Het materiaal waarvan de trompet is gemaakt, is een mengsel van metalen waarvan koper een belangrijk bestanddeel uitmaakt. Vandaar de naam koperen blaasinstrumenten of kortweg koper. Het spelen gebeurt door de lippen in trilling te brengen waardoor ook de lucht gaat trillen. Er ontstaat een toon. Het mondstuk en de trompet zelf versterken deze toon. De verschillen in toonhoogten komen voort uit een combinatie van ventielen en de intensiteit van het luchttrillen. Regelmatige oefening is noodzakelijk om een mooie toonkwaliteit over het gehele bereik van het instrument te krijgen. Bij het leren bespelen van de trompet wordt veel aandacht besteed aan de ademhaling, de zogenaamde buikademhaling. Om die techniek van het instrument goed onder de knie te krijgen is het belangrijk dat men de basisprincipes op de juiste manier aanleert.

Wat kun jer ermee doen
De meeste trompettisten spelen in diverse orkesten. Het is dus een echt samenspelinstrument. Mogelijke orkesten zijn bijvoorbeeld een harmonieorkest, symfonieorkest, fanfare-orkest en bigband maar ook kleiner ensembles zoals koperkwintet en koperensemble. Ook in de amusementsmuziek en de jazz is het een onmisbaar instrument. Uiteraard kent iedereen de trompet ook van bijvoorbeeld carnaval. Onnodig om te zeggen dat het een veelzijdig instrument is.

Leden van een harmonie krijgen vaak een instrument in bruikleen. Informatie te verkrijgen bij het korps.

Leeftijd
Met trompet kun je beginnen als je 8 of 9 jaar oud bent. Een voorwaarde is wel dat je je voortanden hebt gewisseld en dat die al een beetje uitgegroeid zijn. Als je later een beugel krijgt, hoeft dat niet al te veel problemen te geven.Lesmateriaal:

De keuze van het lesmateriaal is afhankelijk van de docent en de aanleg en interesse van de leerling. De voorkeur voor licht, klassiek of hafabra-richting bepaalt mede de inhoud van de lessen.
Aanschaf instrument:

Door zijn compacte bouw adviseren wij kleinere kinderen om op een cornet te beginnen.
Het is verstandig een eigen instrument zorgvuldig te kiezen in overleg met de docent. Een goede trompet koopt u vanaf ± € 400,-. Voor ongeveer de helft koopt u een goed tweedehands instrument.
Een zaak waarmee wij goede ervaringen hebben is de blaasinstrumentenspecialist.
HAFA Informatie:

De gemeente Bergeijk en Eersel kennen al van oudsher een aantal harmonieën en fanfares. Art4U telt dan ook vele cursisten die uit deze vorm van amateuristische kunstbeoefening afkomstig zijn. Samen met de betreffende verenigingen draagt Art4U er zorg voor dat deze cursisten zo goed mogelijk worden opgeleid.
De opleiding tot hafa-muzikant is erop gericht om goed te kunnen functioneren in het orkest van de vereniging waarvan je lid bent. Doe je de hafa-opleiding, dan maak je vóór elk praktisch examen een theorietoets. Ter voorbereiding op de theorietoets krijg je een aantal ondersteunende lessen aangeboden, waarvoor je enig huiswerk moet doen.Schrijf je in voor deze cursus