Home >>  Cursussen >> - Instrumentale/vocale lessen >> Cornet Augutus 2020

Cornet back to top »

Augutus 2020

docent:
Rianne Boone, Hans Broes
start:
Augutus 2020
Gemeente:
Bergeijk, Eersel, Veldhoven
Leslocatie:
Lessen in de gemeenten Bergeijk, Eersel en Veldhoven
Leeftijdsgroepen:
Kinderen, Jongeren, Volwassenen
Aantal Lessen:
36

TROMPET/CORNET/BUGEL

De trompet behoort evenals de cornet en bugel tot de groep koperen blaasinstrumenten. De trompet is al heel oud. Bij bijna alle beschavingen komt het instrument voor. Alleen het materiaal kon zeer verschillen. Er zijn trompetten van schelpen, hoorn, hout en later van metaal. De huidige trompet vindt zijn wortels in de Renaissance (16e eeuw). De cornet ontwikkelde zich vanaf ± 1825 uit de posthoorn en zit qua boring en timbre (de klank) tussen de trompet en de bugel. De bugel is net zo lang als de trompet en cornet. Door een wijdere boring wijkt het timbre af. De trompet is niet meer weg te denken in bijna alle muziekstijlen: klassiek, jazz, pop en de lichte muziek. In de harmonie- en fanfareorkesten zijn de trompet en cornet toonaangevende instrumenten. Het spelen gebeurt door de lippen in trilling te brengen, waardoor ook de lucht gaat trillen. Er ontstaat een toon. Het mondstuk en de trompet zelf versterken deze toon. De verschillen in toonhoogte komen voort uit een combinatie van ventielen en de intensiteit van het luchtrillen. Regelmatige oefening is noodzakelijk om een mooie toonkwaliteit over het gehele bereik van het instrument te krijgen.Lesmateriaal:

De keuze van het lesmateriaal is afhankelijk van de docent en de aanleg en interesse van de leerling. De voorkeur voor licht, klassiek of hafabra-richting bepaalt mede de inhoud van de lessen.
Aanschaf instrument:

Door zijn compacte bouw adviseren wij kleinere kinderen om op een cornet te beginnen. Het is verstandig een eigen instrument zorgvuldig te kiezen in overleg met de docent. Een goede trompet koopt u vanaf ± € 400,-. Voor ongeveer de helft koopt u een goed tweedehands instrument. Een zaak waarmee wij goede ervaringen hebben is de blaasinstrumentenspecialist. Leden van de Veldhovense korpsen kunnen het instrument meestal lenen van de vereniging.
HAFA Informatie:

Veldhoven kent al van oudsher een viertal harmonieën en een showkorps. Art4U telt dan ook vele cursisten die uit deze vorm van amateuristische kunstbeoefening afkomstig zijn. Samen met de betreffende verenigingen draagt Art4U er zorg voor dat deze cursisten zo goed mogelijk worden opgeleid.
Inschrijving voor de hafa-opleiding loopt altijd via één van de Veldhovense korpsen.
De opleiding tot hafa-muzikant is erop gericht om goed te kunnen functioneren in het orkest van de vereniging waarvan je lid bent. Doe je de hafa-opleiding, dan maak je vóór elk praktisch examen een theorietoets. De theorie van het A-diploma komt aan bod in de lessen van AMV 3 en 4. Vandaar dat wij deze AMV-lessen nadrukkelijk aanbevelen aan de hafa-leerlingen. Ter voorbereiding op de theorietoets krijg je een aantal ondersteunende lessen aangeboden, waarvoor je enig huiswerk moet doen.Schrijf je in voor deze cursus