Home >>  Cursussen >> - Instrumentale/vocale lessen >> Blokfluit Augustus 2020

Blokfluit back to top »

Augustus 2020

docent:
Fien van Dingenen
start:
Augustus 2020
Gemeente:
Veldhoven
Leslocatie:
Art4U, Bossebaan 60 te Veldhoven
Leeftijdsgroepen:
Kinderen, Jongeren, Volwassenen
Aantal Lessen:
36

De blokfluit nu
Van de blokfluit hoor je vaak zeggen, "een ideaal instrument om mee te beginnen, handzaam en bovendien niet duur". Er zit wel iets in, maar er is nog zoveel meer!
Er zijn maar liefst 8 verschillende typen blokfluiten. De kleinste, klein flötlein, is slechts 16 cm. De contrabasblokfluit gaat tot 2 meter, de sopraan en de alt zijn 't meest bekend; daar wordt het meest op gespeeld. Zo is het mogelijk om uiteenlopende muziek te spelen. Vrolijke volksmuziek, pop-ballades, maar ook prachtige stukken uit de Renaissance en Barok.

Wetenswaardigheden
De blokfluit is sinds het jaar 1100 bekend in Europa. Het instrument dat toen bespeeld werd, kennen we nu als de altblokfluit.De blokfluiten werden vroeger uit één stuk gemaakt, nu zijn dat vaak 2 of 3 stukken. De oudste blokfluit is gevonden in Dordrecht onder een 15e eeuws huis. In de barok (1600 - 1750) speelden veel mensen dit instrument. De mensen speelden voor elkaar, binnen en buiten. Er werden aparte concertzalen gebouwd. Toen …….. kwam de klad er in, want de blokfluitklank kan niet zo goed grote zalen vullenj. Het werd stil rond de blokfluit totdat het instrument opnieuw ontdekt werd aan het einde van de 19e eeuw inj Engeland. Mensen raakten geïnteresseerd in de sonore, soepele klank. Mensen gingen de blokfluit nabouwen en verbeteren. Nu wordt er weer volop blokfluit gespeeld en muziek voor het instrument geschreven.

Samenspelmogelijkheden
Er zijn ensembles op verschillende niveaus vanaf het tweede jaar van de basisopleiding. In de ensemblelessen, die naast de reguliere blokfluitlessen staan, kunnen meer leden van de "blokfluitfamilie", van bas tot sopranino bespeeld worden. Ook zijn er ensemblemogelijkheden voor volwassenen. Tenslotte is er prachtig speelrepertoire voor altblokfluit met andere instrumentencombinaties geschreven door o.a. Bach, Händel, Telemann en eigentijdse componisten.

Repertoire
In de basisopleiding is de muziek vrijwel genrevrij, dat wil zeggen dat alle mogelijke stijlen aan de orde komen; kinder- en volksliedjes, klassieke muziek, popmuziek etc. In de programma's voor C en D examens ligt de nadruk meer op barokmuziek en moderne (klassieke) muziek, maar ook andere stijlen komen aan bod.Lesmateriaal:

Het lesgeven gebeurt aan de hand van het Engelse of Barok-systeem, zodat de overstap naar een ander type blokfluit voor de leerling geen probleem oplevert.
Aanschaf instrument:

Een goede sopraanblokfluit (Aura, dubbelboring) begint bij € 39,-. Een sopraanblokfluit (droomfluit) bij € 105,-. De andere typen blokfluiten, zoals een Alt (Aura) starten vanaf € 118,50. Aan het begin van het cursusjaar is het mogelijk om een instrument via de docent aan te schaffen.
Ensemble:

Op dinsdag zijn er twee blokfluitensembles. De eerste groep (Charpentier) met het hoogste niveau start om 10.30 uur en de tweede groep (Susato) start om 11.45 uur uur. Als u hierin geïnteresseerd bent, kom dan vrijblijvend eens een kijkje nemen tijdens de repetitie.Schrijf je in voor deze cursus