Home >>  Cursussen >> - Instrumentale/vocale lessen >> Zang Augustus 2020

Zang back to top »

Augustus 2020

docent:
Sanne Christensen
start:
Augustus 2020
Gemeente:
Bergeijk, Eersel, Veldhoven
Leslocatie:
Lessen in de gemeenten Bergeijk, Eersel en Veldhoven
Leeftijdsgroepen:
Kinderen, Jongeren, Volwassenen
Aantal Lessen:
36

De stem: het instrument dat je altijd bij je hebt.
Bij klassieke- en musical solozang gaat het erom met zo weinig mogelijk inspanning een zo goed mogelijk resultaat te bereiken. Dat kan door het aanleren van de juiste ademhalingstechniek en het gebruik van sesonans. Deze zijn geheel op de persoon gericht, met aandacht voor: houding, adem, toonzuiverheid, toonkwaliteit, volume en uitspraak.
Daarvoor worden veel verschillende oefeningen aangedragen. Toepassing van deze technieken vindt plaats in de vocalises (zang etudes). Bij de voordrachtstukken gaat het vooral om interpretatie en tekstbeleving. Daarbij maken we gebruik van het liedrepertoire uit alle stijlperiodes, aria's uit opera en oratorium en songs uit film en musical.

Wat doe je als je leert zingen
Je leert dat houding de belangrijkste basis is, over de lage adem ('in je buik') over resonans (zonder microfoon zoveel mogelijk ruimte vullen) en over articulatie want als je zingt moet je de mensen iets vertellen, iets waar je achter staat. Behalve dat je goed moet zingen wordt er ook verwacht dat je de inhoud van de tekst in je gezicht en de rest van je lichaam laat zien.
Het is heel behulpzaam als je de moeite doet om muziek te leren lezen. Er gaat dan een wereld van muziek open. Zo kun je zelf keuzes leren maken.

Wat kan ik ermee
Ieder koor is blij met een geschoolde (jonge) stem en jij zult er ook veel gemakkelijker in functioneren als je ook muziek kunt lezen. Welke vorm van zingen je ook kiest, je hebt er geduld voor nodig. De stem moet de gelegenheid krijgen zich te ontwikkelen.

Lichte muziek
Lichte muziek is de verzamelnaam voor een heleboel stromingen, zoals pop, jazz, musical, country en volksmuziek. Deze stijlen onderscheiden zich van de zogenaamde 'klassieke muziek'. De diverse stromingen binnen de lichte muziek stellen andere eisen aan de zangtechniek. Dat komt voornamelijk doordat de genres in de lichte muziek andere eisen stelle
n aan de klankvorming en dictie van de zanger, maar ook doordat hij in andere omstandigheden moet functioneren. In de basis van stemvorming en ademhaling zijn er veel overeenkomsten tussen de diverse manieren van zingen.

Repertoire
Bij de zanglessen staat het idee centraal dat het repertoire past bij de leerling. De docent geeft richtlijnen en nodigt de leerling uit zelf repertoire mee te nemen. Alle genres, zoals genoemd in de inleiding, zijn welkom.


Schrijf je in voor deze cursus