Home >>  Cursussen >> - Instrumentale/vocale lessen >> Viool Augustus 2020

Viool back to top »

Augustus 2020

docent:
Kim de Beer, Martine von Gleich
start:
Augustus 2020
Gemeente:
Bergeijk, Eersel, Veldhoven
Leslocatie:
Lessen in de gemeenten Bergeijk, Eersel en Veldhoven
Leeftijdsgroepen:
Kinderen, Jongeren, Volwassenen
Aantal Lessen:
36

De viool: een instrument dat je kunt laten zingen
De viool is bij uitstek een samenspelinstrument en dit is bij onze muziekschool al vanaf het 2e jaar AMV mogelijk. Het samen musiceren is een geweldig leuke en sociale bezigheid en een fijne manier om in een groep podiumervaring op te doen. Zowel het strijkersensemble als - later - het schoolorkest bieden volop materiaal tot verdere technische en muzikale ontwikkeling.
Meestal begint het instrumentale onderwijs voor kinderen vanaf groep vijf. Voor viool is het mogelijk om veel eerder te beginnen. De ondersteuning van de ouders is daarbij essentieel, dat wil zeggen dat er altijd één ouder (wel steeds dezelfde) mee naar de lessen komt en thuis datgene herhaalt wat op de les aan de orde is geweest.

Wetenswaardigheden over het instrument
De viool is de kleinste van de strijkersfamilie. De viool is eigenlijk een houten kastje met vier snaren er overheen gespannen. Met de strijkstok worden de snaren in trilling gebracht. Hoe korter de snaar des te hoger de toon. Van de sierlijke krul lopen de snaren over de zwarte toets naar de kam. De kam stuurt de trillingen door van de snaren naar de klankkast. In de klankkast wordt het geluid versterkt en dan komt het door de f-gaten weer naar buiten. Bij de krul zitten de snaren vast aan stemschroeven waarmee ze gestemd worden. Sommige snaren zijn van kunststof gemaakt, andere van metaal, zilver of goud. De altviool is de grotere broer van de viool en is lager gestemd. In het orkest heeft de altviool vaak een middenstem, maar ook vaak een eigen melodische taak.

Leeftijd
Dit instrument kan al vanaf 4 of 5 jaar bespeeld worden afhankelijk van de muzikale interesse van het kind. Ouders van deze jonge kinderen zijn van harte uitgenodigd deze lessen bij te wonen.Aanschaf instrument:

De eerste jaren zijn kleine maten te huur. Het is verstandig een definitief en eigen instrument zorgvuldig te kiezen in overleg met de docent. Een zaak waarmee wij goede ervaringen hebben is vioolbouwer Zick te Eindhoven,                      tel 040 - 2123477040 - 2123477.Schrijf je in voor deze cursus