Home >>  Cursussen >> - Instrumentale/vocale lessen >> Slagwerk Augustus 2020

Slagwerk back to top »

Augustus 2020

docent:
Guido Smulders, Patrick Eijdems
start:
Augustus 2020
Gemeente:
Bergeijk, Eersel, Veldhoven
Leslocatie:
Lessen in de gemeenten Bergeijk, Eersel en Veldhoven
Leeftijdsgroepen:
Kinderen, Jongeren, Volwassenen
Aantal Lessen:
36

Slagwerk: van triangel tot aan drumstel, van kabassa tot aan djembé
Pop, rock top 100, blues, top 40, R&B, metal, jazz, latin, reggea, funk, hip-hop, bigband, harmonie, cross-over, fusion, dance, drum'n bass. Allemaal woorden die met drummen of slagwerk te maken hebben.
Als je goed leert drummen kun je ritmes spelen in allerlei muziekstijlen maar je kunt bijvoorbeeld ook drumsolo's spelen of je kunt kiezen om ook veel aan improvisren te doen. Drummers spelen natuurlijk samen met andere instrumentalisten maar in bijvoorbeeld slagwerkensembles kunnen drummers ook goed met elkaar samenspelen.

Wetenswaardigheden over slagwerk
Klassiek slagwerk
Deze richting omvat het bespelen van de diverse slagwerkinstrumenten zoals deze binnen een harmonie-orkest voorkomen. De instrumenten kunnen zijn:
kleine trom, pauken, kleine instrumenten zoals woodblock, tamboerijn etc. aangevuld met klokkenspel of xylofoon.

Melodisch slagwerk
Deze opleiding omvat de melodische slagwerkinstrumenten zoals marimba, vibrofoon, xylofoon etc.

Drums
Dit is waarschijnlijk de bekendste richting binnen het slagwerkonderwijs. De basis ligt in het leren bespelen van de kleine trom. Hierna ga je dan verder met het leren bespelen van het drumstel.

Percussie
Deze richting heeft als basisinstrumenten conga's en timbales aangevuld met handpercussie als guiro, maracas, cowbell en ook bongo's. Je leert deze instrumenten bespelen zoals deze voorkomen in de Latijns-Amerikaanse muziek en in de hedendaagse pop-en jazzmuziek.
Leerlingen van de muziekverenigingen kunnen de complete leerlijn volgen die beschreven is in het hafa-raamleerplan (NIB-2000)

Leeftijd
De beginleeftijd is afhankelijk van de emotionele en lichamelijke ontwikkeling.Aanschaf instrument:

Om te leren drummen heb je een drumstel nodig. Een nieuw beginnersdrumstel kost ongeveer € 680,-. Soms is het ook mogelijk om aan een goed tweedehands drumstel te komen. Sommige muziekzaken bieden de mogelijkheid om een drumstel voor een jaar of een halfjaar te huren.
Een zaak waarmee wij goede ervaringen hebben is bogersdrums.
Ensemble:

Bij voldoende ontwikkeling is deelname aan het slagwerkensemble mogelijk.
HAFA Informatie:

De gemeente Bergeijk en Eersel kent al van oudsher een aantal harmonieën en fanfares. Art4U telt dan ook vele cursisten die uit deze vorm van amateuristische kunstbeoefening afkomstig zijn. Samen met de betreffende verenigingen draagt Art4U er zorg voor dat deze cursisten zo goed mogelijk worden opgeleid.
De opleiding tot hafa-muzikant is erop gericht om goed te kunnen functioneren in het orkest van de vereniging waarvan je lid bent. Doe je de hafa-opleiding, dan maak je vóór elk praktisch examen een theorietoets. Ter voorbereiding op de theorietoets krijg je een aantal ondersteunende lessen aangeboden, waarvoor je enig huiswerk moet doen.Schrijf je in voor deze cursus