Home >>  Cursussen >> - Instrumentale/vocale lessen >> Piano Augustus 2020

Piano back to top »

Augustus 2020

docent:
Evert Mostert, Matty Huyts, Rob Geboers, Rob van Loef, Wikke Wershoven
start:
Augustus 2020
Gemeente:
Bergeijk, Eersel, Veldhoven
Leslocatie:
Lessen in de gemeenten Bergeijk, Eersel en Veldhoven
Leeftijdsgroepen:
Kinderen, Jongeren, Volwassenen
Aantal Lessen:
36

De piano: Wie kent hem niet?
Vrijwel iedereen kent de piano. De piano komt immers in heel veel muziekstukken voor, zowel bij klassiek, modern, pop als jazz.
De piano is een veelzijdig instrument. Geschikt voor solospel en voor vier handen, maar ook als begeleiding bij andere instrumenten of zang. Een akoestische piano is niet noodzakelijk maar heeft wel de voorkeur ten opzichte van een elktronische piano.

Wetenswaardigheden over het instrument
De piano is een toetsinstrument met maar liefst 88 toetsen! Wat gebeurt er allemaal als je piano speelt? Als je een toets indrukt, slaat binnen in de pianokast een 'hamertje' tegen drie snaren van dezelfde toonhoogte en dat geeft de klank. Laat je die toets weer los dan houdt de klank op doordat er een 'demper'op die snaren valt. Je kunt één of meerdere toetsen tegelijk aanslaan zodat je de piano kunt laten klinken als een heel orkest. De piano heeft ook twee of drie 'pedalen'. Als je die met je voet naar beneden duwt, krijg je enkele verschillende effecten. Het rechterpedaal zorgt ervoor dat het dempertje niet terug valt zodat de toon dan blijft doorklinken. Als je het linkerpedaal induwt dan komen alle 88 hamertjes dichter op de snaren te staan waardoor je gemakkelijker zacht kunt spelen. Het midddelste pedaal (studiepedaal) meestal op nieuwe piano's geeft een gedempt effect. Er daalt nl. een vilt tussen de hamertjes en de snaren. Dit pedaal kunnen we vast zetten zodat je 'zacht' kunt studeren.Aanschaf instrument:

Instrument kopen
Goede instrumenten zijn kostbaar. Je kunt ze nieuw kopen vanaf € 3.000,-. Maar er zijn ook voldoende tweedehands instrumenten te koop. Vraag altijd een deskundige (bijv. je pianodocent) om met je mee te gaan als je een piano wilt aanschaffen. Die kan dan adviezen geven en beoordelen in welke staat een tweedehands instrument verkeert.Schrijf je in voor deze cursus