Home >>  Cursussen >> - Instrumentale/vocale lessen >> Gitaar Augustus 2020

Gitaar back to top »

Augustus 2020

docent:
Patrick van Gerven, Corné Biekens, Rolf Verbaant
start:
Augustus 2020
Gemeente:
Bergeijk, Eersel, Veldhoven
Leslocatie:
Lessen in de gemeenten Bergeijk, Eersel en Veldhoven
Leeftijdsgroepen:
Kinderen, Jongeren, Volwassenen
Aantal Lessen:
36

De gitaar: een heel universum
De gitaar is één van de meest veelzijdige instrumenten. Dat komt tot uiting in verschillende speelmanieren, speeltechnieken, muzieksoorten en muziekstijlen. De keuze voor populaire klassieke- of lichte muziek en het lesmateriaal dat daarbij hoort is afhankelijk van de docent en de aanleg en interesse van de leerling. Na de basisperiode is er de mogelijkheid een bepaalde richting te kiezen waardoor van gitaarsoort gewisseld dient te worden (bijvoorbeeld bas- of elektrische gitaar). Een gevolg hiervan kan zijn dat er ook van docent wordt gewisseld.

Wetenswaardigheden over het instrument
Dit muziekinstrument bestaat al honderden jaren en behoort tot de tokkelinstrumenten. Dat wil zeggen dat je de gitaar met je vingers kunt bespelen. Naast de akoestische gitaar bestaat ook de elektrische gitaar. De akoestische gitaar klinkt heel zacht behalve als je hem versterkt met een gitaarversterker. Er zijn twee verschillende akoestische gitaren, te weten de staalsnarige en de nylonsnarige. De nylonsnarige gitaar oftewel de Spaanse of klassieke gitaar is door de kleine klankkast en de zachtere nylon snaren het prettigst voor de startende gitarist. Mede hierom wordt bij Art4U les gegeven op de klassieke gitaar.Lesmateriaal:

De keuze voor populaire klassieke- of lichte muziek en het lesmateriaal dat daarbij hoort is afhankelijk van de docent en de aanleg en interesse van de leerling. Na de basisperiode is er de mogelijkheid een bepaalde richting te kiezen waardoor van gitaarsoort gewisseld dient te worden (bijvoorbeeld bas- of elektrische gitaar). Een gevolg hiervan is (kan zijn) dat er ook van docent wordt gewisseld.
Aanschaf instrument:

Gitaren zijn natuurlijk in vele uitvoeringen in de gitaarspeciaalzaak te koop. Een goed instrument om mee te beginnen kent een prijs van tussen de € 200,00 en € 500,00. Afhankelijk van de lichaamsgrootte van de beginnende gitarist dient een gitaar van het juiste formaat aangeschaft te worden. Het is dan ook aan te bevelen een gitaar te kopen in overleg met de docent. Een gitaarhoes (eventueel koffer), een voetenbankje, een lessenaar en een schrift met lijntjes zijn noodzakelijke attributen als je gitaarles volgt, maar schaf je ook aan in overleg met je docent.
Met 20 minuten per dag oefenen verandert studeren in spelen.
Ensemble:

Na het behalen van het A-examen kunnen leerlingen deelnemen aan het gitaarensemble. Goed noten en ritme lezen zijn daarbij heel belangrijk.Schrijf je in voor deze cursus