Home >>  Cursussen >> - Instrumentale/vocale lessen >> Elektrische gitaar Augustus 2020

Elektrische gitaar back to top »

Augustus 2020

docent:
Corné Biekens, Rolf Verbaant
start:
Augustus 2020
Gemeente:
Bergeijk, Eersel, Veldhoven
Leslocatie:
Lessen in de gemeenten Bergeijk, Eersel en Veldhoven
Leeftijdsgroepen:
Kinderen, Jongeren, Volwassenen
Aantal Lessen:
36

Elektrische gitaar: wat en hoe
De elektrische gitaar is geschikt voor elke stijl, van heavy metal tot jazz en van volksliedjes tot grunge. Het instrument biedt zeer veel mogelijkheden. Een onstuimige solo, maar ook ingetogen begeleidingsspel. Met zang erbij ontstaat een compleet optreden. De elektrische gitaar is net zo lastig te bespelen als elk ander instrument. Maar met een paar maanden oefening begint het toch echt al wat te lijken. De meeste leerlingen beginnen vanaf hun 10e jaar. In de lessen komt aan de orde: akkoordenspel (begeleiden), improviseren (spelen van solo's met behulp van toonladders), technische oefeningen, omgaan met de knoppen op de gitaar, de versterker en eventuele effectapparatuur.

Wetenswaardigheden over het instrument
De elektrische gitaar is een gitaar waarbij het trillen van de snaren wordt opgepikt door een element die het geluid weer doorgeeft aan een versterker. De versterker laat het geluid horen. Je kunt er akkoorden op spelen, begeleiden dus en je kunt er solo's op spelen. Je kunt er een liedje van Marco Borsato op spelen of een 'gierende, vervormde solo van Metallica. Je kunt er ook blues op spelen, funk, latin, reggae, jazz etc. Je hoeft niet eerst op een klassieke of staalsnarige akoestische gitaar gespeeld te hebben. Je kunt meteen op een elektrische gitaar beginnen.

Samenspelmogelijkheden
Vanaf het monent dat je begint kun je al in een bandje samenspelen(kortlopende workshop). Om in een echte pop-of jazzworkshop te kunnen spelen, moet je echt zeker een jaar les hebben gehad.Lesmateriaal:

Het lesmateriaal is erg afhankelijk van de aanleg en interesse van de leerling. Muziekstukken komen hoofdzakelijk uit enkele boeken en bijbehorende cd's. Daarnaast word gaandeweg ook aandacht besteed aan de nieuwste bands en trends in de hitlijsten.
Aanschaf instrument:

Er is een ruime keuze en elke gitaar heeft zijn eigen geluid. Jazzgitaristen spelen vaak op een gitaar met een holle klankkast, terwijl Rockgitaristen meestal een massieve plank als klankkast gebruiken (solidboy). Maar ook de keuze van de snaren, het element en de effectapparatuur veranderen de klank. Het is daarom verstandig een instrument zorgvuldig te kiezen in overleg met de docent. Het instrument is draagbaar en handig mee te nemen. Vanaf € 150,- is al een behoorlijke elektrische gitaar te koop. Een oefenversterker hoeft niet meer dan € 75,- te kosten.
Een adres waarmee wij goede ervaringen hebben is Feedback.
Ensemble:

Bij voldoende ontwikkeling is deelname aan een bandworkshop mogelijk.

Docent: Rolf Verbaant
Voor meer info klik naar
http://www.fontyshogeschoolvoordekunsten.nl/rockacademie/Studenten_Alumni/Alumni/Licentiehouder.aspxSchrijf je in voor deze cursus