Home >>  Cursussen >> - Instrumentale/vocale lessen >> Vibrafoon Augustus 2020

Vibrafoon back to top »

Augustus 2020

docent:
Guido Smulders, Patrick Eijdems
start:
Augustus 2020
Gemeente:
Bergeijk, Veldhoven
Leslocatie:
Lessen in Bergeijk, Eersel en Veldhoven
Leeftijdsgroepen:
Kinderen, Jongeren, Volwassenen
Aantal Lessen:
36

De vibrafoon is een instrument met een jonge geschiedenis. De vibrafoon bestaat uit metalen toetsen. Onder de toetsen zijn resonantiebuizen gemonteerd. In de opening van een dergelijke buis zit een metalen plaatje dat met een motortje aan het draaien kan worden gebracht, waardoor een vibrato (trillend geluid) ontstaat. Hieraan dankt de vibrafoon dan ook zijn naam. De toetsen kunnen ook gedempt worden door middel van een voetpedaal onder het instrument. Dit pedaal stuurt de vilten klepjes die bij indrukken tegen de toetsen duwen en zo het geluid dempen. De vibrafoon behoort samen met de Marimba en Xylofoon tot het melodische slagwerk. Deze instrumenten worden bespeeld met 2 tot 4 stokken. Bekende vibrafoonspelers zijn o.a. Lionel Hampton, Ruud Wiener en Fritz Landesbergen.Lesmateriaal:

De stukken die voor de vibrafoon geschreven zijn, hebben een modern karakter. De vibrafoon wordt dan ook veel in de jazzmuziek gebruikt. Tijdens de lessen wordt er gewerkt uit methodes geschreven door o.a. Ruud Wiener en David Friedman. Ook wordt er aandacht besteed aan improviseren.
Aanschaf instrument:

De muziekschool heeft een vibrafoon die in de lessen gebruikt wordt. Het is natuurlijk aanbevolen om ook thuis een vibrafoon te hebben. Voor de aanschaf van een vibrafoon zijn de volgende merken aan te bevelen: Musser, Saito en Adams. U kunt hiervoor altijd de docent raadplegen.Schrijf je in voor deze cursus