Home >>  Cursussen >> - Instrumentale/vocale lessen >> Bastuba Augustus 2020

Bastuba back to top »

Augustus 2020

docent:
Hans Broes
start:
Augustus 2020
Gemeente:
Bergeijk, Eersel, Veldhoven
Leslocatie:
Lessen in de gemeenten Bergeijk, Eersel en Veldhoven
Leeftijdsgroepen:
Kinderen, Jongeren, Volwassenen
Aantal Lessen:
36

De tuba is het grootste instrument van de familie blaasinstrumenten. Er zijn verschillenbde soorten tuba's. Allereerst heb je de 'tenortuba' die het kleinste is van alle tuba's. Dit instrument is ook wel bekend onde de naam 'bariton' of 'euphonium' en wordt vaak kortweg tuba genoemd. Daarnaast heb je verschillende bastuba's oftewel bassen. Hiervan bestaan er verschillende soorten zoals bijvoorbeeld de Es-bas en de Bes-bas. Een andere bekende bastuba is de sousafoon, die vooral veel op straat wordt gebruikt als er gelopen moet worden. Een misverstand is dat je voor het bespelen van een bastuba grote longen zou moeten hebben. Het maakt niet uit hoeveel lucht je erin blaast, maar de manier waarop je dat doet. Daarbij wordt geleerd met goede ademhaling te spelen, dat wil zeggen buikademhaling.

Waar komen we ze tegen?
De hoorn, trombone en tuba zijn veelzijdige instrumenten met een verrassend lage speeldrempel, inpasbaar in vele samenspelvormen. Denk eens aan de 13 harmonieën in Bergeijk, Eersel en Veldhoven. Maar ook in de lichte muziek zijn deze instrumenten onmisbaar.Aanschaf instrument:

Het is verstandig een definitief en eigen instrument zorgvuldig te kiezen in overleg met de docent. Bedenk dat het beter is een goed tweedehands instrument te kopen, dan een slechte nieuwe. Redelijke tweedehands instrumenten heeft u vanaf € 400,-. Voor een nieuw instrument moet u rekenen vanaf ongeveer € 575,-, uiteraard afhankelijk van het soort instrument. Bastuba's zijn namelijk duurder dan trombones.
Een muziekzaak waarmee wij goede ervaringen hebben is de blaasinstrumentenspecialist.
Leden van de harmonie kunnen het instrument meestal lenen van de vereniging.
HAFA Informatie:

De opleiding tot hafa-muzikant is erop gericht om goed te kunnen functioneren in het orkest van de vereniging waarvan je lid bent. Doe je de hafa-opleiding, dan maak je vóór elk praktisch examen een theorietoets. De theorie van het A-diploma komt aan bod in de lessen van AMV 3 en 4. Vandaar dat wij deze AMV-lessen nadrukkelijk aanbevelen aan de hafa-leerlingen. Ter voorbereiding op de theorietoets krijg je een aantal ondersteunende lessen aangeboden, waarvoor je enig huiswerk moet doen.Schrijf je in voor deze cursus