Home >>  Cursussen >> - Instrumentale/vocale lessen >> Hobo Augustus 2020

Hobo back to top »

Augustus 2020

docent:
Michèle Bakker
start:
Augustus 2020
Gemeente:
Veldhoven
Leslocatie:
Art4U, Bossebaan 60 te Veldhoven
Leeftijdsgroepen:
Kinderen, Jongeren, Volwassenen
Aantal Lessen:
36

De hobo
De hobo is een dubbelriet blaasinstrument met een bijzondere klankkleur. De hobo is geschikt voor het spelen van klassieke muziek, maar ook voor lichtere muziek. Er zijn vele mogelijkheden om in een orkest of ensemble te spelen, zoals bijvoorbeeld een harmonie- of symfonie orkest of een blaaskwintet.
Naast de hobo kennen we nog de althobo (ook wel Engelse hoorn genoemd) en de hobo d'amore. Ook op deze instrumenten is les te krijgen. De rietjes zijn regelmatig aan vervanging toe. Het zelf leren maken van de rietjes komt in de lessen aan bod.

Wetenswaardigheden over het instrument
De hobo is een houten blaasinstrument met een dubbel riet. Dit riet ligt tijdens het spelen tussen je onder-en bovenlip en doordat je tussen beide rietbladen blaast gaan deze trillen en komt er een toon uit het instrument. Door dit dubbelriet heeft de hobo een eigen klankkleur. Met je vingers kun je toongaten en toonkleppen open en dicht doen en daarmee de toonhoogte veranderen. De hobo is ca. 60 cm lang . Het instrument is van zeer donker ebbenhout of tegenwoordig ook van zwart kunststof gemaakt en er zitten zilverkleurige kleppen op.

Samenspelmogelijkheden

Na ongeveer 2 jaar ben je ver genoeg om in het leerlingenorkest van een harmonie of een ensemble met andere instrumenten te spelen.

Leeftijd

Met hobo kun je beginnen als je 8 of 9 jaar bent. Een voorwaarde is wel dat je je belangrijkste tanden (voortanden) gewisseld hebt. Heb je, of krijg je later een beugel dan is dat geen bezwaar, daarmee kun je gewoon doorspelen.

Repertoire
In de basisopleiding is de muziek vrijwel genrevrij, d.w.z. dat alle mogelijke stijlen aan de orde komen; kinder-en volksliedjes, klassieke muziek, popmuziek etc. in de examenrichting ligt de nadruk meer op barokmuziek en moderne (klassieke) muziek, maar ook andere stijlen komen aan bod.Lesmateriaal:

De keuze van het lesmateriaal is afhankelijk van de aanleg en interesse van de leerling. De voorkeur voor licht, klassiek of hafabra(harmonie,fanfare) richting bepaalt mede de inhoud van de lessen. Er zijn bandjes en cd's beschikbaar met solopartijen en pianobegeleiding om thuis te oefenen.
Aanschaf instrument:

Het is verstandig om het 1e jaar een instrument te huren en daarna een eigen instrument zorgvuldig te kiezen in overleg met de docent. Een prima nieuwe hobo kost ± € 1.800,-. Er zijn zeker ook goede tweedehands exemplaren te koop bij de vakhandel, waar het vaak ook mogelijk is om een instrument te huren.
Een adres waarmee wij goede ervaringen hebben is de blaasinstrumentenspecialist.
Leden van de Veldhovense korpsen kunnen het instrument meestal lenen van de vereniging.
HAFA Informatie:

Veldhoven kent al van oudsher een viertal harmonieën en een showkorps. Art4U telt dan ook vele cursisten die uit deze vorm van amateuristische kunstbeoefening afkomstig zijn. Samen met de betreffende verenigingen draagt Art4U er zorg voor dat deze cursisten zo goed mogelijk worden opgeleid.
Inschrijving voor de hafa-opleiding loopt altijd via één van de Veldhovense korpsen.
De opleiding tot hafa-muzikant is erop gericht om goed te kunnen functioneren in het orkest van de vereniging waarvan je lid bent. Doe je de hafa-opleiding, dan maak je vóór elk praktisch examen een theorietoets. De theorie van het A-diploma komt aan bod in de lessen van AMV 3 en 4. Vandaar dat wij deze AMV-lessen nadrukkelijk aanbevelen aan de hafa-leerlingen. Ter voorbereiding op de theorietoets krijg je een aantal ondersteunende lessen aangeboden, waarvoor je enig huiswerk moet doen.Schrijf je in voor deze cursus