Home >>  Cursussen >> - Instrumentale/vocale lessen >> Accordeon  Augustus 2020

Accordeon back to top »

Augustus 2020

docent:
Patrick Géboers, Reneé Bekkers, Niels Tiebosch
start:
Augustus 2020
Gemeente:
Bergeijk, Eersel, Veldhoven
Leslocatie:
Lessen in de gemeenten Bergeijk, Eersel en Veldhoven
Leeftijdsgroepen:
Kinderen, Jongeren, Volwassenen
Aantal Lessen:
36

De accordeon en de accordeonles bij Art4U
De accordeon wint de laatste tijd steeds meer terrein in de wereld van de muziek. Art4U blijft bij deze ontwikkeling niet achter. Begint het bij u ook te kriebelen bij het horen van een zwierige Franse musettewals of een Argentijnse Tango? En als het hart sneller gaat kloppen bij de sprankelende ritmes van de Balkan of bij melancholische melodieën uit Ierland, Rusland of Scandinavië, dan is accordeon een logische keuze. Ook invloeden uit Amerika, zoals de Blues laten we niet onberoerd, want de accordeon is het instrument van de volksmuziek.

Accordeons: voor wie?
Je hebt accordeons in allerhande maten:
voor lieve snotneusjes en stoere zeemannen
voor vergevorderde tieners en beginnende senioren
voor vliegensvlugge vingers en stijve knoken

Geschiedenis en werking
De accordeon in zijn huidige vorm, is in 1822 uitgevonden door de heer Buschmann in Duitsland. De accordeon is ontstaan uit een mondharmonica. Aan de binnenzijde bevinden zich blokken (grote uitvoering van een mondharmonica). In die blokken zitten smalle openingen en voor die openingen hangen ijzeren plaatjes. Door de lucht die de balg door die openingen blaast gaan de plaatjes trillen en daardoor ontstaat geluid.

Wat kun je verwachten?
Accordeonleerlingen van de muziekafdelingen van Art4U zijn heel actief. Ze krijgen elke week les op hun instrument, alleen of gezellig in een groepje en ze kunnen ook samenspelen in een ensemble of een vereniging.
Een paar keer per jaar laten ze aan anderen horen wat ze al kunnen spelen, op een familiebijeenkomst of op school, op de muziekschool, op straat of misschien wel op een echt concours.

Grootte
Accordeons zijn er in verschillende groottes. Dit wordt aangegeven door middel van het aantal bassen dat de accordeon heeft. De kleinste die we bij Art4U gebruiken is een 40-basser (voor beginners) de grootste is een 120-basser. Dan zijn er nog de 48-, 60-, 72-, 80- en 96-basser. Meestal zien we in de les de 40-basser voor kinderen en de 72- of 80- basser voor volwassenen.Aanschaf instrument:

De aanschaf van een accordeon is geen eenvoudige zaak. Er is een grote verscheidenheid aan typen, maten en merken. De vragen die u zich moet stellen zijn: welk formaat past bij mij, welke muziek spreekt me aan, wil ik veel registratiemogelijkheden, kies ik voor een pianoklavier of voor een knopaccordeon, welk budget heb ik ter beschikking. Het is daarom verstandig een instrument zorgvuldig te kiezen in overleg met de docent. Door het grote aanbod valt er weinig te zeggen over de aanschafprijzen. Voor de kleine 40/48 basisinstrumenten voor kinderen moet u rekenen op nieuwprijzen vanaf € 680,-. Tweedehands bent u ongeveer vanaf € 340,- kwijt. Goede merken zijn Weltmeister, Hohner, Pigini en Zerro Sette.
Een zaak waarmee wij goede ervaringen hebben is het keyboard-centrum.Schrijf je in voor deze cursus